Menu Sluiten

Weerbaarheid

Weerbaarheid

Weerbaarheidstraining Rots en Water

Rots (weerbaarheid) en Water (sociale vaardigheid) is een weerbaarheidstraining voor jongeren/jongvolwassenen die best weleens wat meer voor zichzelf mogen opkomen. Tijdens deze weerbaarheidstrainingen werken we aan het vergroten van het zelfvertrouwen en het voor jezelf opkomen. Maar ik ben er ook voor de kinderen die juist hulp nodig hebben om zich te leren beheersen. De training is ontwikkeld door het Gadaku instituut www.rotsenwater.nl en is een wetenschappelijk bewezen methodiek.

Wat houdt Weerbaarheidstraining in?

Tijdens trainingen doen we verschillende spelletjes en oefeningen. Hierbij leer je dat je in sommige situaties je beter kunt opstellen als Rots (sterk en stevig)maar soms als Water (wat meer socialer en meegaand). We zorgen voor een goede balans hierin waardoor je bewust wordt van je eigen gedrag en lichaam. 

Er wordt geoefend met een lage ademhaling, samenwerken, spelen, concentreren, gronden en het aangeven van de eigen grenzen en het respecteren van de grenzen van anderen. Ook het leren omgaan met groepsdruk komt terug in de training. Deze weerbaarheidstraining is zonder de inzet van honden.

Doel Weerbaarheidstraining:

TeamKaneAtWork is gespecialiseerd en gecertificeerd in het geven van weerbaarheidstrainingen voor jongeren/jongvolwassenen met ASS. Het is een trieste waarheid dat jongeren met ASS vaker worden gepest en minder weerbaar zijn dan anderen. Belangrijk thema in deze training is daarom ook: bewustwording van eigen emoties en energie. Het uiten en leren omgaan met emoties. Omgaan met spanning en spannende situaties, eigen grenzen leren aanvoelen en aangeven. Maar ook het respecteren van andermans grenzen.

Ik train in een prikkelarme zaal en gebruik diverse materialen om het zelfbewustzijn te ondersteunen. Het creëren van een time-out plek om het allemaal even te laten zakken als het teveel wordt. Een observatieplek om van afstand de oefening te bekijken als alles nog te spannend is. Kleine  dingen die kunnen helpen tijdens een training.

Ondersteuning van de oefeningen door pictogrammen en een gestructureerd programma waarvan een oefening wekelijks vervangen wordt door een nieuwe oefening. Dit doe ik om rust en voorspelbaarheid mogelijk te maken. Op deze manier probeer ik zo goed mogelijk aan te sluiten bij de jongere met ASS. In de uitleg en omgang met de jongeren maak ik zoveel mogelijk gebruik van de methodiek van “Geef me de Vijf” waarin altijd voor de jongere helderheid en structuur geboden wordt in het  wie, wat, waar, wanneer en hoe.

Mijn achtergrond als coach gebruik ik om direct te kunnen inspringen op alles wat zich aandient tijdens een training, ervaring en het gevoel op dat moment bespreekbaar te maken zonder het welzijn van de ander uit het oog te verliezen.

Een cursus bestaat uit een intakegesprek, 8 trainingen van een uur en een afsluitende evaluatie training.  Om voldoende aandacht aan de jongeren/jongvolwassenen  te kunnen geven bestaat deze training uit maximaal 4 deelnemers. We willen de  groep niet te groot maken i.v.m. drukte en de daarbij gepaarde prikkels. Individuele training en training op eigen locatie is ook mogelijk.