Menu Sluiten

Autisme en vakantie

Waar de meesten mensen blij mee zijn, zien ouders van en jongeren en jongvolwassen met diagnose autisme, er vaak als een berg tegenop: vakantie

Lekker doen en laten waar je zin in hebt, geen verplichtingen, gaan en staan waar en wanneer je wil. Zo vanzelfsprekend hoe we daar mee om gaan. Maar jongeren en jongvolwassenen met diagnose autisme hebben hier vaak moeite mee. Voor veel ouders is vakantie een lastige tijd.

In de meeste gevallen valt de structuur en het dagelijkse ritme en dagindeling weg. We hoeven niet naar school, dagopvang te sporten of naar het werk. Heel veel “niet ingevulde tijd” dus. En wat ga je dan doen?

Ouders en jongeren zijn gebaad dat er ook tijdens de vakantie een schema is, eventueel met pictogrammen, om hun dag goed en gezellig door te komen. Voorspelbaarheid in de dingen die je op die dag gaat ondernemen. Het kan helpen om toch met z’n allen een fijne vakantie te hebben.

Nog een weekje en dan gaat alles weer in zijn normale ritme, begint de school weer en ook weer de trainingen op de diverse sportclubs. Weer veel ingevulde tijd dus. Vele zullen weer blij zijn, voor anderen had de vakantie nog even mogen voortduren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *